Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 




Πληροφορίες Θεόδωρος Τσίπας,

      Πύργος       19 Νοεμβρίου 2021           

 τηλ.: 2621363703, 6974725957

                           Αριθ. Πρωτ.: 20



ΠΡΟΣ:


Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

email: a.filias@pde.gov.gr

email: organosi.pde@gmail.com

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝ.:

1.   Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

email: grafeio.pde@pde.gov.gr

2. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας

email: v.giannopoulos@pde.gov.gr

3. Εκτελεστικό Γραμματέα

email: g.syrmos@pde.gov.gr

4. ΠΟΜΗΤΕΔΥ

email: info@pomitedy.gr

 

 


ΘΕΜΑ :  Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 

Σχετικά με τελικό σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αποστείλατε και σε συνέχεια των προηγούμενων σχετικών έγγραφών μας, επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι αυτό αποτελεί κατάφορη αδικία για το σύνολο των υπαλλήλων της ΤΕ κατηγορίας, παραβιάζει κάθε έννοια της λογικής, εξυπηρετεί σκοπιμότητες και τακτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον και καταδικάζουν σε στασιμότητα επαρκώς καταρτισμένα και έμπειρα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, απόφοιτους των σχολών Τ.Ε.I. & A.T.E.I, στερώντας τους το όραμα και την προσπάθεια για κάθε είδους βελτίωση, ακυρώνοντας κάθε προοπτική εξέλιξής τους στην ιεραρχία. Συγχρόνως, το προτεινόμενο σχέδιο παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4674/2020) με την οποία καθορίζονται οι όροι της επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων των ΟΤΑ.

Διαπιστώνουμε ότι, στο τελικό σχέδιο τροποποίησης Ο.Ε.Υ. αγνοείται προκλητικά, ότι το μεγάλο πλήθος αυτών των υπαλλήλων (της ΤΕ κατηγορίας) διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, σεμινάρια επιμόρφωσης στη δημόσια διοίκηση και σε συναφή με το υπηρεσιακό τους πεδίο αντικείμενα, γνώση ξένων γλωσσών, μεγάλη εμπειρία κ.λ.π., προσόντα που θα μπορούσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να τα αξιοποιήσει για την βελτίωση του ρόλου της και του παραγόμενου έργου της. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι, δε λήφθηκε υπόψιν η τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών, καθώς και το επικείμενο κύμα συνταξιοδοτήσεων, ενώ με τους διαχωρισμούς που μπαίνουν στον προτεινόμενο Ο.Ε.Υ. αναφορικά με τις θέσεις ευθύνης πολύ σύντομα θα πολλαπλασιάσουν τα προβλήματα και θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την λειτουργία των υπηρεσιών.

 

Το τελικό σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας στο οποίο εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας, παρουσιάζει μια ξεκάθαρη εμμονή στη χρήση του «εν ελλείψει» στις θέσεις ευθύνης όσον αφορά την κατηγορία ΤΕ, ενώ η παραδοχή εξ αρχής ότι ένας υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ είναι σε κάθε περίπτωση καταλληλότερος από ένα υπάλληλο της κατηγορίας ΤΕ, χωρίς να δίδεται η δυνατότητα στους συναδέλφους και των δύο κατηγοριών να αξιολογηθούν σύμφωνα με ποσοτικά – ποιοτικά κριτήρια, είναι μια άθλια παραδοχή που γυρίζει τη Δημόσια Διοίκηση 50 χρόνια πίσω, είναι μια παραδοχή ουσιαστικού αποκλεισμού των υπαλλήλων της ΤΕ κατηγορίας που δεν θα λειτουργήσει προς το συμφέρον της Περιφέρειας, των Υπηρεσιών της, αλλά και του συνόλου του προσωπικού.

 

Αναφορικά με τις θέσεις ευθύνης επισημαίνουμε ότι  :

·         δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση στο σύνολο των οργανικών μονάδων,

·         δεν υπάρχει τεκμηρίωση -  αιτιολόγηση σε καμία περίπτωση,

·         η επιλογή των κλάδων – ειδικοτήτων έχει γίνει αυθαίρετα και φωτογραφικά.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ø  Ένας υπάλληλος ΤΕ Μηχανικός μπορεί να προΐσταται χωρίς το «εν ελλείψει» σε όλα τα τμήματα των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων και δεν μπορεί στο Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Κίνησης Οχημάτων, χωρίς να υπάρχει η στοιχειώδης τεκμηρίωση για αυτή την επιλεκτική δυνατότητα.

Ø  Ένας υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ Μηχανικών μπορεί να κρίνεται ικανός να είναι προϊστάμενος σε όλα τα τμήματα μιας Διεύθυνσης, παρά ταύτα δεν μπορεί να προΐσταται της Διεύθυνσης παρά μόνο εν ελλείψει όλων των υπαλλήλων της κατηγορίας ΠΕ (π.χ. Δ/νσεις Μεταφορών, Τεχνικών Έργων), ακόμη και ειδικοτήτων που μπορεί να μην έχουν καμία συνάφεια με το αντικείμενο της Διεύθυνσης (π.χ. ένας γυμναστής ή ένας φιλόλογος που κατατάσσεται στη κατηγορία ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού).  

Ø  Σε πολλές οργανικές μονάδες μπορεί να προΐσταται υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ όλων των κλάδων και εν ελλείψει ΤΕ όλων των κλάδων (χωρίς αιτιολόγηση), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ειδικότητα με την συνάφειά της στις αρμοδιότητες των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων.

Ø  Ένας υπάλληλος ΤΕ μπορεί να προΐσταται χωρίς το «εν ελλείψει» σε μια Διεύθυνση αλλά δεν μπορεί σ’ ένα τμήμα της Διεύθυνσης, χωρίς να είναι εφικτό να κατανοηθούν τα αντικειμενικά στοιχεία που τον καθιστούν ακατάλληλο για το ένα τμήμα και κατάλληλο για την Διεύθυνση.    

 

Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά, ότι οι διατάξεις τροποποίησης του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., που ψήφισε η σημερινή Κυβέρνηση με το Ν.4674/2020, δηλώνουν σαφώς την επιδίωξη να εφαρμοστεί ένα σύστημα επιλογής προϊσταμένων που ουδόλως βασίζεται στο προβάδισμα των κατηγοριών. Έχοντας στόχο να αναδειχθούν σε θέσεις ευθύνης οι πλέον άξιοι και ικανοί υπάλληλοι, η επιλογή προϊσταμένων στηρίζεται στην αξιολόγηση που περιλαμβάνει αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και συγκεκριμένα:

α) μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης,

β) μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης,

γ) μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης

δ) μοριοδότηση βάσει συνέντευξης

 

Ο Σύλλογός μας, που αποτελεί το πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους Πτυχιούχους Μηχανικούς ΤΕ Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Ηλείας και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΟ.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ), δεν ζητάει εύνοια, απαιτεί τα αυτονόητα :

·         Να δίνεται η δυνατότητα στην αξιολόγηση των μελών του σύμφωνα με το Ν.4674/2020 προβλέποντας για τις θέσεις που μπορούν να προΐστανται μηχανικοί, υπαλλήλοι των κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ και εφόσον κριθούν, οι ικανότεροι να επιλεγούν σε θέσεις προϊσταμένων.

·         Η τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να συνταχθεί σύμφωνα  με  τις  αρχές  της  αξιοκρατίας,  της  διαφάνειας  και  της  αντικειμενικότητας, προστατεύοντας το δικαίωμα και ενισχύοντας το κίνητρο για υπηρεσιακή εξέλιξη σε όλους τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και επισημαίνουν οι σχετικές εγκύκλιοι. (Ο Ν. 4674/2020 στο άρθρο 45, τροποποιώντας το Ν. 3528/2007 και το Ν. 4369/2016, προβλέπει σαφέστατα ότι η κατάληψη των θέσεων προϊσταμένων όλων των Οργανικών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης γίνεται από υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ και επιπέδου Τμήματος από υπαλλήλους των κατηγοριών ΠΕ η ΤΕ ή ΔΕ).

·         Να σταματήσει κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και τακτικών που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Δημόσιο συμφέρον και καταδικάζει σε στασιμότητα έμπειρα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης που διαθέτουν πολλά προσόντα, στερώντας τους το όραμα και την προσπάθεια για κάθε είδους βελτίωση, ακυρώνοντας κάθε προοπτική εξέλιξής τους στην ιεραρχία. 

·         Να υπάρχει ενιαία προσέγγιση του συνόλου των οργανικών μονάδων, να υπάρχει τεκμηρίωση -  αιτιολόγηση για κάθε θέση ευθύνης και η επιλογή των κλάδων – ειδικοτήτων για κάθε θέση να γίνεται ανάλογα με τις αρμοδιότητες της κάθε οργανικής μονάδας.

 

Με το τελικό σχέδιο τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας  η Περιφερειακή αρχή δεν συμβάλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, δεν εξασφαλίζει στους υπαλλήλους, όπως οφείλει, τη δυνατότητα εξέλιξης και το κίνητρο να επιμορφωθούν και να αναβαθμιστούν ως επιστήμονες, οπότε μας βρίσκει αντίθετους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου